Benvingudes les superilles

Abans i després de les superillas

La recent creació d’una superilla al barri del Poblenou ha causat expectació i revol. Com a veïna del Poblenou i ciclista que passa per la superilla a diari per anar a la feina, aquest esdeveniment m’ha interessat particularment. Aquesta primera superilla al Poblenou –que n’hi haurà més – aporta un punt amable a una zona encara força industrial al mig del 22@ i on, a excepció de l’oasis de Can Framis, hi ha poc verd i cap parc. Les superilles son una eina per prendre espai al trànsit i tornar-l’ho a la gent. En realitat, el disseny inicial de la trama de l’eixample va ser ideat per Cerdà amb molt més espai public del que tenim ara; els xaflans i interiors d’illa eran per a la gent, i fins i tot només es preveien construccions a dos dels costats de les illes. Amb els temps les illes es van omplir més i més i el trànsit va inundar la resta. Per tant, les superilles no fan més que rescatar una mica de l’espai públic original.

La implantació de la superilla al Poblenou ha despertat reaccions de tota mena al veïnat, des de grans aplaudiments fins a critiques constructives i rebuig per part d’alguns. Tot canvi comporta molèsties i desajustaments per alguns. És cert que hi ha aspectes per millorar en l’implantació de la superilla com ara haver fet més reunions prèvies amb els ciutadans, sobre tot amb els veïns i comerciants de la afectats.

Però ara mateix la superilla al poble nou es un pilot, obert a modificacions i millores. Hi ha un procés participatiu ciutadà, que determinarà el disseny final i definirà els usos del espai guanyat al transit rodat. Tot plegat, els aspectes positius superen en molt les molèsties: més espai públic, menys soroll, menys fum, més comunitat… Han estat moltes dècades de pensar la ciutat per al cotxe i l’especulació de la construcció. Tornem a pensar la ciutat per a les persones. A Londres, a Nova York, als Països Baixos i altres llocs ja fa temps que implanten estratègies similars per pacificar i socialitzar les ciutats.

Tot i que les superilles ja van ser aprovades per l’Ajuntament anterior, a Equo Catalunya ens sentim molt orgullosos de formar part del consistori que ha impulsat la seva implantació i que ho està fent amb un procés participatiu i social. Benvingudes les superilles i que siguin moltes.

Belén Álvarez Palomo

Co-portaveu Equo Catalunya

Comments are closed.