Toni Ribas: Per una Catalunya en comú, més justa per a les persones y el medi ambient #TenimMoltEnComú

“Volem una economia democràtica, respectuosa amb l’entorn i al servei de tothom”. Catalunya en Comú ha avançat el seu programa de govern per a les eleccions al Parlament de Catalunya del 21 de desembre i, pel que fa a les propostes per a un nou model econòmic i ecològic basat en el bé comú, el coportaveu d’Equo Catalunya, Toni Ribas, candidat número 15 a la llista de Catalunya en Comú, exposa la seva visió i les mesures per fer possible aquest model:

Quina és la proposta d’EQUO dins el programa de Catalunya en Comú per satisfer les necessitats humanes i aconseguir la justícia ambiental i social?

Toni Ribas: En un context en que el medi ambient no és una prioritat, crec que ens toca fer molta pedagogia i explicar a la ciutadania que la justicia ambiental està molt relacionada amb la justícia social i amb la reducció de les desigualtats. El sistema capitalista és un gran espoliador de recursos i la manca d’aquest recursos és una de les principals causes de les desigualtats.

D’altra banda, el Canvi Climàtic és en bona part responsable de determinats fluxes migratoris, tant de persones com d’animals, i mentre el model productiu beneficia uns pocs, les seves externalitats perjudiquen a molts.

Per tant ens cal iniciar una transició a nivell col·lectiu i individual cap un model productiu no extractivista i menys productivista, on satisfer les necessitats vitals de la ciutadania sigui la prioritat i no el creixement i l’enriquiment personal.

A l’àmbit de l’economia, quines mesures proposeu des d’Equo Catalunya per afavorir una nova economia de mercat (amb noves empreses orientades al bé comú, de caràcter múltiple, social i cooperatiu), i quines mesures proposeu per enfortir l’economia de la cura de la vida humana?

Toni Ribas: Diverses mesures que de forma aillada tenen el seu pes, però que implementades de forma conjunta poden suposar realment un canvi.

Des de la implantació d’una Renda Garantida Ciutadana, com a primer pas cap a una Renda Bàsica Universal, passant per mesures fiscals com ara anul·lar la reducció en l’impost del joc, un impost a les entitats posseidores d’habitages desocupats, aplicar IVA superreduit als articles de primera necessitat, o treballar per implantar la Taxa Tobin a les transaccions financeres, foment del cooperativisme I l’economia local, reconstrució del sector públic i democratització dels sectors estratègics, fins a crear una banca pública comercial i d’inversió.

Notícies relacionades


El programa de Domènech para el 21-D: 300 propuestas sociales, las olvidadas del procés

El texto defiende establecer por ley un porcentaje mínimo de inversión social, el fin de los conciertos educativos y un programa piloto para avanzar en el camino hacia la instauración de una renta básica. 

Més informació


Ideari Polític de Catalunya en Comú

Un nou model econòmic i ecològic basat en el bé comú