Catalunya En Comú-Podem demana el blindatge dels drets socials i una fiscalitat justa i progressiva

El candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya en Comú – Podem (CatECP), Xavier Domènech, ha posat com a “condicions per fer un país digne” el blindatge dels drets socials i una fiscalitat progressiva.

Toni Ribas, coportaveu d’Equo Catalunya i candidat número 15 a la llista de CatECP, recorda que, en un context “en que el medi ambient no és una prioritat”, toca fer molta pedagogia “i explicar a la ciutadania que la justicia ambiental està molt relacionada amb la justícia social i amb la reducció de les desigualtats“.

En aquest sentit, Ribas incideix en que el canvi climàtic “és en bona part responsable de determinats fluxes migratoris, tant de persones com d’animals“, i mentre el model productiu beneficia uns pocs, “les seves externalitats perjudiquen a molts“.

Per tant, des d’EQUO Catalunya es fa prioritari iniciar una transició a nivell col·lectiu i individual “cap un model productiu no extractivista i menys productivista, on satisfer les necessitats vitals de la ciutadania sigui la prioritat i no el creixement i l’enriquiment personal“, en paraules del candidat verd a la llista dels Comuns.

El cap de llista de CatECP, Xavi Domènech, ha desgranat les “cinc mesures claus pel progrés dels catalans i les catalanes” que han de permetre construir un país “que ha patit molt i que necessita una agenda social ambiciosa”.

En primer lloc, ha situat la necessitat de “blindar” els drets socials a partir de revertir els 2.300 milions d’euros de retallades aplicades pel Govern d’Artur Mas i que s’han mantingut en els darrers pressupostos, i passar en 8 anys del 21% al 28% del PIB en inversió social.

Aquest augment de la inversió hauria de dur aparellades, ha defensat, “polítiques que ens permetin implementar una veritable fiscalitat progressiva i progressista”, com recuperar l’impost de successions, apujar l’impost de patrimoni per a aquells que tenen més d’1’3 milions d’euros implicats, augmentar l’IRPF a les rendes superiors als 60.000 euros i un nou impost als bancs sobre els pisos buits.

Així mateix, ha plantejat un pla de justícia de gènere i contra les violències masclistes” que passa per “recuperar la inversió pública que s’ha retallat de forma criminal”, i la creació d’una Conselleria d’Igualtat, Feminismes i Diversitat que abordi un pla integral per acabar amb les violències masclistes. Per últim, ha exposat un pla de xoc contra l’atur i la precarietat centrat les persones joves i majors de 45 anys, i una actuació específica sobre els preus de lloguer, que a Catalunya han pujat un 17% el darrer any.

Així, el candidat de CatECP ha manifestat la seva aposta per “construir un país amb la seva gent”, amb la voluntat de posar sobre la taula “debats i polítiques que s’han deixat de banda des de fa massa temps”.

Més informació


Xavier Domènech insta totes les candidatures “que es reclamen progressistes i d’esquerres” a comprometre’s a revertir les retallades d’Artur Mas

Prioritats socials d’un govern de progrés

Comments are closed.