EQUO critica al Constitucional la decisió de suspendre de manera cautelar la Llei de canvi climàtic català

Per al partit verd, la decisió del TC demostra la necessitat de reformar la Constitució perquè el dret a un medi ambient sigui realment una política prioritària.

Juantxo López de Uralde ha registrat una pregunta parlamentària per conèixer com afecta aquesta decisió a la futura Llei de canvi climàtic estatal.

Madrid/Barcelona, 6 de desembre de 2017. Davant la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre de manera cautelar la Llei de canvi climàtic de Catalunya, després d’haver acceptat un tràmit el recurs presentat pel govern del Partit Popular, Equo manifesta que la decisió del PP “torna a posar en evidència el nul interès del Govern en la lluita contra el canvi climàtic i la transició cap a un model energètic més net i renovable.”

Així mateix, la decisió del Tribunal Constitucional demostra “la necessitat de reformar la Constitució perquè el dret a un medi ambient sigui realment una prioritat política.”

El Consell de Ministres va aprovar el 3 de novembre la interposició d’un recurs d’inconstitucionalitat contra 24 dels articles, inclòs el tancament progressiu de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs previst per a l’any 2027 com a part de la transició cap a un nou model energètic.

No obstant això, segons l’executiu de Rajoy, aquests precepts envaeixen les competències que l’article 149.1 de la Constitució atribueix a l’Estat en matèria de bases i coordinació de la planificació general de l’activitat econòmica, les bases del règim miner i energètic i la legislació bàsica sobre protecció del medi ambient.

Per la seva part, el coportavoz d’EQUO i diputat al GP United Podemos, Juantxo López de Uralde, ha registrat una pregunta parlamentària dirigida al govern, per conèixer com afectarà aquesta suspensió a la futura normativa i al canvi climàtic.

Per la seva banda, Xavier Domènech, candidat de Catalunya En Comú-Podem, ha anunciat mesures per combatre el canvi climàtic com ara un pla de rehabilitació energètica estructural d’edificis i habitatges, i el desenvolupament de l’energia verda, “un sector que ens hauria de permetre posicionar-nos com a país”.

També el coportaveu d’Equo Catalunya, Toni Ribas, ha incidit en que el Canvi Climàtic “és en bona part responsable de determinats fluxes migratoris, tant de persones com d’animals, i mentre el model productiu beneficia uns pocs, les seves externalitats perjudiquen a molts.

Per tant, -segons Ribas- ens cal iniciar una transició a nivell col·lectiu i individual cap un model productiu no extractivista i menys productivista, on satisfer les necessitats vitals de la ciutadania sigui la prioritat i no el creixement i l’enriquiment personal.

“Si la lluita contra el canvi climàtic fora de veritat prioritària per al Govern del PP, aquesta llei no hi hauria estat recorreguda. Aquesta llei el que vol és fer front a aquest greu problema.”

Amb aquesta decisió, el Govern ha demostrat el seu bloqueig al treball de la Generalitat, encara que siguin iniciatives positives, com ara la lluita contra el canvi climàtic”, ha conclòs el portaveu de la Comissió de canvi climàtic.


Notícies relacionades


Toni Ribas: Per una Catalunya en comú, més justa per a les persones y el medi ambient #TenimMoltEnComú

Xavier Domènech proposa un Nou Acord per la reactivació econòmica basat en la reindustrialització innovadora i el treball digne

TC admite el recurso del Gobierno contra la Ley Catalana de Cambio Climático

Comments are closed.