La inseguretat que ens inspira la seguretat

Davant els darrers esdeveniments protagonitzats pels Mossos d’Esquadra volem expressar la nostra preocupació per la manca de control intern i per la manca de sensibilitat dels responsables polítics del cos.

Els Mossos s’han vist involucrats en diverses polèmiques per la seva actuació en els darrers anys, independentment de quin partit estigués al front de la Conselleria. Des d’EQUO entenem que la tasca de les forces de seguretat és molt delicada i que la línia que separa el respecte dels drets dels ciutadans del manteniment de l’ordre és molt fina en alguns casos, però volem recordar que la tasca principal dels Mossos es garantir la seguretat dels ciutadans i fer respectar les lleis, però sempre respectant els Drets Humans.

Començant per l’afer de les pilotes de goma a la vaga general del 14-N, amb el cost de la pèrdua d’un ull per part d’una ciutadana, passant per la condemna a un agent per tortures a la comissaria de Les Corts i d’un altre agent per vexar i agredir una ciutadana (tot i que no estava de servei) i finalitzant amb la mort d’un ciutadà mentre era reduït per diversos agents a començament d’aquest mes, la sensació és que els Mossos inspiren més inseguretat que seguretat.

Però el més preocupant és l’actitud dels responsables envers aquests fets.

En el cas de les pilotes de goma, una llarga història de negació de fets provats i de manca de responsabilitats, culmina ara amb unes declaracions del conseller en que diu que les substituirà per “armes robustes” sense especificar quines, quan, ni sense que es prohibeixi l’us de les pilotes de goma mentre es fa aquesta transició, amb l’excusa de que “no es pot fer d’avui per demà”.

En els cas de l’empresari mort mentre era reduït, no només no s’ha depurat cap responsabilitat després de l’evident desmesura dels agents en els fets, sinó que CiU, amb l’ajut inestimable de l’abstenció d’ERC evita que el Parlament demani la dimissió del director dels Mossos.

També hi ha altres notícies que passen més desapercebudes però són igual d’inquietants, com ara el nomenament de Rafael Olmos – ex director general dels Mossos, i que va ser apartat del càrrec arran de les càrregues policials contra els manifestants Anti-Bologna el 2009 – com a nou director de l’oficina de Seguretat Viària. Sens dubte un premi als serveis prestats.

Tot plegat fa que la confiança de la ciutadania en els cossos de seguretat sigui cada cop menor, mentre creix el temor als mateixos.

Des d’EQUO ens preguntem si la intenció del govern és aconseguir que el ciutadà temi la  policia enlloc de confiar-hi, tornant a temps pretèrits que tothom vol oblidar.

Reclamem la dimissió de Manel Prat i que no es posin més entrebancs polítics a l’esclariment dels fets, i més seny i més sensibilitat dels nostres dirigents, de manera que els Mossos siguin un cos de seguretat al servei del poble, i no contra el poble, i que per tant els seus dirigents assumeixin les seves responsabilitats quan es produeixen fets com els esmentats.