Ja tenim eurodiputat. I ara què?

Les eleccions europees del 25/M han demostrat que la societat està farta dels dos partits majoritaris. La presencia de 39 candidatures, moltes d’elles noves i provinents de moviments socials ja donava una idea del descontent de la ciutadania, i els resultats ho han confirmat.

Després d’una campanya molt intensa, amb un pressupost de 80.000€ a nivell estatal, amb pocs recursos humans i sense presencia als mitjans, la candidatura d’EQUO, Primavera Europea, finalment va aconseguir pels pèls l’eurodiputat que tant hem treballat.

La sensació és agredolça,  doncs l’èxit aconseguit, amb pujada de percentatge de vots, s’ha produït amb una certa pèrdua de vots respecte les generals, i amb l’aparició fulminant de Podemos, una formació amb 4 mesos de vida que ha recollit 1,2 milions de vots. Quatre vegades el resultat obtingut per Primavera Europea.

A Catalunya, on ens presentàvem per primer cop  i on tenim al voltant de mil simpatitzants censats, hem aconseguit 7900 vots, dels quals 5500 corresponen a l’àrea metropolitana de Barcelona (3000 d’ells a la capital).

Però també hem aconseguit al menys un vot en 448 dels 947 municipis catalans (un 47%). Això ens indica que potser no som tan desconeguts com creiem, i que podem arribar a molta més gent treballant per tot el territori català.

El problema és el de sempre, la manca d’activistes. Hem fet campanya una desena de persones centrant-nos a Barcelona i a Mataró, i ens preguntem quins resultats hauríem obtingut de poder fer campanya a més llocs.

Potser ha arribat el moment que molta gent esperava. S’ha pogut votar a EQUO a Catalunya, s’ha obtingut el diputat i ara és el moment de créixer per tot el territori, amb la formació d’assemblees locals i si pogués ser de meses de coordinació provincials. És el moment que la gent faci un pas endavant i posi el seu gra de sorra en la lluita per trencar el bipartidisme i promoure polítiques més justes, socials i ecològiques. Durant la campanya hem comprovat que la feina al carrer dona molts resultats, i hem d’aconseguir que la presència d’EQUO i les seves propostes al carrer s’incrementi.

Des de la mesa de coordinació centrarem els nostres esforços en aquesta línia, però això no serà possible si les militants i simpatitzants no decideixen fer el pas i dedicar una part del seu temps al projecte.

L’any que ve hi ha eleccions municipals i generals. Haurem de decidir moltes coses amb vosaltres: si ens presentem o no, si anem sols o en coalició, amb quines formacions es podria formar coalició, on tenim capacitat de fer campanya i on no, etc.  I hem de recordar que les condicions d’aquestes eleccions (circumscripció provincial i barrera electoral) dificulten molt l’obtenció de diputats als partits minoritaris. Amb els resultats obtinguts a les europees no traurem cap diputat al es generals, per exemple.  No  serà gens fàcil.

Així doncs, és fonamental incrementar la feina a tot el territori, traslladar el nostre missatge a la ciutadania, escoltar el que la ciutadania te a dir-nos i ens demana, i que tots col·laborem en aquestes tasques per a que la gent entengui que l’ecologisme polític és molt més que protestar contra les nuclears, les emissions de CO2 i defensar els animals. Que l’ecologisme polític és una alternativa real i possible al model econòmic que ens imposen i que altres polítiques econòmiques, socials i ambientals són possibles.

Depèn de totes nosaltres.

Toni Ribas. Coportaveu d’Equo Catalunya