Sobre la suspensió de la consulta del 9N

Davant la suspensió de la consulta del 9N per part del Govern, a causa de la suspensió del decret que la convocava i de gran part de la llei de consultes per part del Tribunal Constitucional, la federació d’Equo a Catalunya constata que segueix recolzant el dret a decidir dels i les catalanes sobre el futur polític de Catalunya, recolzat per centenars de milers de ciutadans a les manifestacions multitudinàries de la diada i per una part majoritària del Parlament, i deplora el clima de manca de diàleg per part del Govern de l’Estat espanyol que ha portat a aquesta conjuntura. .

El procés participatiu que planteja ara el Govern com a substitut de la consulta no sembla que tingui el mateix nivell de serietat, posant en seriós risc la legitimitat interna i externa, limitant greument el dret a decidir de tots els catalans i catalanes, tot generant un clima de frustació, després de dos anys de supeditació de la política catalana a aquesta qüestió.

A més, creiem que les eleccions plesbicitàries a les que apunta el senyor Mas no són la solució alternativa a una consulta ciutadana. Unes eleccions plesbicitàries basades en un sol punt són un frau a la ciutadania, doncs el que es tria és la composició del Parlament per als propers quatre anys, on la gestió dels serveis públics, la justícia social, les decisions econòmiques i de sostenibilitat i la participació de la ciutadania en totes les decisions rellevants, que són igual d’importants, estaran supeditades a un plantejament polaritzat al voltant de la qüestió de la independència.

Des d’Equo Catalunya instem a les parts a deixar interessos partidistes per dialogar. En aquest sentit, plantegem crear un Procés Constituent, participatiu i ciutadà, fet amb rigor i generositat, del qual surti un nou model d’Estat Federal que tingui en compte les aspiracions i realitats de tots els territoris que formen l’estat espanyol