10 de Novembre. Marxa per el Clima

El proper 10 de novembre a les 12:00 al Arc de Triomf de Barcelona tindrà lloc la Marxa per el Clima. L’acte està convocat pel Moviment per la Justícia Climàtica i pretén ser una acció contundent de conscienciació i pressió prèvia a la celebració del C40 que se celebra a Barcelona durant el 13 i 14 de novembre. El C40 és una reunió internacional de ciutats pel clima.

La Marxa per el Clima estarà formada per 5 blocs: Primers afectats, Generacions futures, Aportant solucions, Assenyalant els respondables i tots els altres. Equo Catalunya s’adhereix a la convocatòria i estarà present en l’últim bloc. Fem una crida a socis i simpatitzants per assistir.

Compartim el manifest de la Marxa per el Clima.

MARXA PEL CLIMA 2018
CANVIA EL SISTEMA, NO EL CLIMA
El canvi climàtic és cada any més visible. Davant l’ineficaç gestió global d’aquesta gran crisi, necessitem una reacció local que estigui a l’alçada del problema. Per això, el dissabte 10 de Novembre, a les 12h a Arc de Triomf, el ​ Moviment per la Justícia Climàtica convoca una gran marxa pel canvi climàtic per posar-lo al centre de l’agenda política i mediàtica. La data es tria en el context de la trobada del ​ C40, una trobada internacional de ciutats pel clima, ​ que té lloc els dies​ 13 i 14 de Novembre a Barcelona.

El canvi climàtic és un repte social urgent del present. Les seves gravíssimes implicacions per a la continuïtat de gran part de la vida en el planeta ens imposen la necessitat i la responsabilitat moral de passar urgentment a l’acció. Si volem tenir algun tipus d’oportunitat de supervivència digna, no podem continuar desplaçant aquest problema al futur. No podem perdre més temps.

El canvi climàtic és també un problema crucial per a les ciutats que ja acullen més de la meitat de la població humana. Malgrat ocupar menys del 2% de la superfície de la Terra, les ciutats consumeixen el 78% de l’energia i són responsables del 60% d’emissions de CO2 i altres gasos d’efecte hivernacle. Així, poden jugar un rol important a l’hora de reduir els riscos del canvi climàtic. Davant la incapacitat dels Estats de prendre les mesures necessàries que exigeix aquesta gran crisi, hem de buscar altres nivells d’incidència política més locals. És indispensable que els pobles i ciutats s’apoderin per a dur a terme accions de mitigació i adaptació i esdevenir més resilients per fer front a la desestabilització que s’acosta.

El canvi climàtic és la simptomatologia transversal d’un problema global: el sistema socio-econòmic imperant. Fer-li front ens ofereix una oportunitat per a reconfigurar radical, profunda i creativament les societats modernes des de la seva arrel. La necessària transició apela a la urgent necessitat de posar la natura i l’ètica de la cura en el centre de l’organització social i d’aprendre a respectar els ritmes de bioregeneració dels ecosistemes i els béns comunals ecològics (aigua, aire, sòl i llavors), incorporant criteris d’equitat i justícia inter-, intra- generacionals i, també, inter-espècie.

El canvi climàtic, però, no és solament un problema ambiental: és també una problemàtica de justícia perquè exacerba desigualtats pre-existents i en crea de noves. A nivell local i global són les comunitats humanes i no humanes que, malgrat no haver desencadenat aquesta crisi de crisis, les que es troben ja en primera línia rebent els seus impactes.

Amb aquesta marxa volem, d’una banda, mostrar la preocupació de la ciutadania, la complexitat, i la transversalitat de la lluita per la justícia climàtica. Creiem que hi ha força en la diversitat de l’acció col·lectiva i un gran ventall de grups i individus es distribuiran en cinc blocs: 1) ​ Primerxs afectxts: aquells que es troben al capdavant de les lluites socio-ecològiques, i ja estan rebent els impactes del canvi climàtic; 2) Generacions futures​ : a grups que representen l’incert futur i les generacions futures;3) ​ Aportant solucions​ : a grups que aporten vertaderes solucions davant d’aquesta crisi global; 4) ​ Assenyalant els responsables​ : a grups que es mobilitzen i visibilitzen els responsables d’aquesta crisi de crisis, i 5) ​ Totxs​ : a tots els altres grups que els preocupa el canvi climàtic.

La trobada del C40, enfocada en l’acció ciutadana, ofereix una bona ocasió per organitzar una resposta ciutadana massiva i posar el canvi climàtic al centre de l’agenda política i mediàtica com al trascendental problema ecològic i social que és. Davant d’una política global que es nega a assumir el que verdaderament implica aquesta crisi, és la nostra responsabilitat actuar a escala local transformant la ciutat on vivim perquè pugui adaptar-se millor als impactes i mitigar les causes d’aquesta crisi global. És per això que la resposta col·lectiva al canvi climàtic exigeix pressionar en tots els nivells polítics possibles.

Tenint en compte que al novembre estarem a sis mesos de les eleccions municipals, en el marc de la marxa pel clima estem també confeccionant un decàleg d’accions específiques a realitzar en l’àmbit municipal-metropolità dins la lluita global contra el canvi climàtic. Aquest decàleg col·lectiu d’actuacions polítiques per aturar, mitigar i adaptar-se al canvi climàtic a nivel local, l’estem desenvolupant des de diferents sectors activistes de la ciutat de Barcelona. Amb això volem posar al centre del debat públic la urgència d’accions immediates i valentes.

Aquesta marxa és una crida col·lectiva i inclusiva pel clima. Esperem que nombrosos grups, entitats i individus participin en aquesta mobilització. Us necessitem a totes per visibilitzar que el canvi climàtic és una problemàtica social urgent i transversal que hauria de tenir més rellevància política de forma constant, i per a construir, juntes, ciutats més resilients per als seus habitants, i per al món.

Juntes podem compartir el gran repte de reinventar el que significa tenir una bona vida per a totes en un planeta finit i pertorbat.

Si no ho fem nosaltres, qui ho farà?

Comments are closed.